appeltje van oranje/Appeltje van Oranje


appeltje van oranje 1.0

afbeelding

Bron: Josch13
( Publiek domein )

oranje citrusvrucht; sinaasappel of mandarijn

Algemene voorbeelden


Vrucht van de oranjeboom: appeltjes van oranje, sinaasappels. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit de warmere gedeelten van China. Daar was hij al in 2000 voor Christus bekend. In het woord sinaasappel is het land van oorsprong terug te vinden: het 17de-eeuwse woord voor China is Sina. De Arabieren introduceerden de sinaasappel in de 14de eeuw in Europa. Zij haalden de vrucht uit India, waar de plant al eeuwenlang geliefd was. De Arabieren namen de Indische naam over: naranga, afgeleid van 'lekkere geur' en 'binnenste'. In het Spaanse naranja en het Hongaarse narance leeft dat woord voort. In Noord-Europa verbasterde naranga: eerste viel de n eraf. De appelen van arange werden in de loop van de tijd - natuurlijk ook door de kleur - appelen van oranje.

http://www.bibliotheekvlissingen.nl/pagina/32704.waar-staan-de-appeltjes-van-oranje-voor--(mei-2008).html

Noten en sinaasappels zijn vruchtbaarheidssymbolen. Ze zijn vaak te zien op sinterklaasafbeeldingen of worden genoemd in sinterklaasliedjes. Denk maar aan de 'appeltjes van oranje'.

http://www.zoekpagina.be/sint/geschiedenis/sinterklaas.htm

Appeltje van Oranje 2.0

((vooral) in Nederland)

prijs die jaarlijks door het Oranje Fonds wordt toegekend aan een aantal bijzondere sociale projecten, in de vorm van een beeldje van een sinaasappel, een oorkonde en een geldbedrag
Als eigennaam.

Algemene voorbeelden


Vanmorgen zijn de Appeltjes van Oranje uitgereikt, de jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor bijzondere sociale projecten. Vanwege het tienjarige bestaan van het Fonds was het dit keer een extra bijzondere uitreiking.

http://nos.nl/koningshuis/video/373341-appeltjes-van-oranje-uitgereikt.html